A paintballról

Az előzmények:

A “legenda” szerint az USA-ban a marhapásztorok az erdészettől átvett festékes jelölőpisztolyokkal a tábortűznél unaloműzésből egymást festékezték össze. Innen már csak egy lépés volt a Paintball feltalálása.

1981-ben kezdődött minden: egy 12 résztvevőből álló légpisztolyokkal felszerelkezett csapat játszott zászlószerzésre. Azóta a játék egy több milliós sporttá nőtte ki magát. Hamarosan olyan nagy cégek szálltak be a Paintball felszerelések gyártásába, mint a Daisy és a Crossmann (légfegyvergyárak), valamint a Scott (síszemüvegek) és a JT USA (motocross felszerelések). Manapság számos amatőr és profi versenyen mérhetik össze tudásukat a játékosok, ahol gyakran több ezer dolláros fődíjak várják a győzteseket. A versenyeket olyan szponzorok támogatják mint a Pepsi-Cola vagy a Budweiser. Manapság pedig szinte megszámlálhatatlan gyártó forgalmaz kellékeket a paintballhoz.

Felszerelés:

eleinte kizárólag ún. pumpás fegyvereket használtak, melyet minden lövés után fel kellett húzni. Ez az amerikai filmekből ismert macsó mozdulat az akcióhősöknek biztosan jól áll, de a valóságban csak nagyon gyenge tűzgyorsaságot jelent. Így kézenfekvő volt, hogy hamarosan félautomata rendszerű fegyvert is ki fognak találni, amely a kilencvenes évek végére szinte teljesen kiszorította a pumpás fegyvereket. A fegyvereket működtető hajtógáz is nagy feljlődésen ment keresztül: Amíg a hőskorszakban a háztartásból is ismert 2-8 g-os CO2 kapszulák játszották a főszerepet, a 90-es évekre a tűzgyorsasággal lépést tartó palackok elérték a 4-600 g-os töltőtömeget. A széndioxid viszont nagyon érzékeny a hőmérséklet változásra, hidegben akár már 6-7 C fok alatt befagyhat. Éppen ezért a 2000-es évek elejétől a nagynyomású, sürített levegős vagy nitrogénes palackok terjedtek el, elsősorban a versenyzők között.

A játék lényege:

ez az egyetlen dolog, ami az idők során semmit nem változott. A légfegyverek 0.68-as kaliberű (kb. 16 mm) “puha” zselatingolyót (olajos ételfestékkel töltve) lőnek ki, amely szilárd felületre érve szétfröccsen és megjelöli a játékost. Az eltalált játékos kiesett a játékból a következő körig.

A játék típusai:

A résztvevők számától függően lehet játszani utolsó emberig, zászlószerzésre, területfoglalásra stb. A hivatalos versenyek kategóriái: 3, 5, 10 fős csapatversenyek leggyakrabban zászlószerzésre.Az úgynevezett szcenárió játékokban nagyszámú játékos vesz részt és általában valamilyen komplex feladatot kell megoldaniuk. Nem ritka a több száz fős szcenárió játék sem.

A játéktér:

Általában szabadban fás-bokros területen, erdőben, romos épületben vagy ezek hiányában mesterséges tereptárgyak között játszák. A versenypaintball, a könnyebb bíráskodás érdekében szinte mindig tiszta, vízszintes pályán, jól átlátható mesterséges akadályok között zajlik. A pályát speciális hálóval veszik körül, így mérközéseket nézők is figyelemmel kísérhetik.